One Reiner to rule them all
Man kunne måske fristes til at tro, at LOTR:The Confrontation blot er endnu et produkt af de store mængder LOTR merchandise der findes. Ved et nærmere kig vil man dog se, at der er ganske gode chancer for, at der faktisk gemmer sig et stabilt spil bag titlen. Det er nemlig Kosmos som har udgivet spillet, og de har haft succes med de fleste af deres 2-personersspil. Derudover er det selveste Reiner Knizia som har lavet spillet, og han er en ganske garvet mand inden for spil design. Knizia har bl.a. stået bag succesfulde titler såsom Euphrat & Tigris og Amun-Re.
Spillet kommer i en fin lille æske som er kendetegnene for alle Kosmos’ 2-personersspil. Heri finder man en spilleplade som kan foldes ud, regelhæfte samt referenceskema, 18 spilfigurer (9 sorte og 9 hvide) og i alt 22 kort (11 til sort, 11 til hvid). Alt i rigtig god kvalitet. Reglerne er godt skrevet og tager højde for enhver tænkelig situation. Så selv om man enkelte gange må slå op i reglerne for at afgøre hvordan en speciel situation skal løses, så kan man være ganske sikker på at finde svaret.
Spillepladen er opdelt i 16 felter, som hver har sin egen illustration, samt en tekst som fortæller hvilket område det er. I den ene ende af spillepladen er “The Shire” og omkringliggende områder, i midten er bjergene, og i den anden ende er “Mordor” og de omkringliggende områder.
Det hele er illustreret af John Howe som har lavet illustrationer til LOTR-bøgerne, og har været en af de ledende concept artists på filmene. Af den grund er spillets illustrationer også nemme at genkende, uden dog ligefrem at skrige film-merchandise.
Spillets gang
Den ene spiller får med de hvide brikker til opgave at styre Frodo og co. – og spilleren med de sorte brikker har Sauruman, Nazgûl, og resten af det onde slæng. Spillerne har hver sit mål for at vinde spillet. For hvid gælder det om at få Frodo ned på “Mordor”-feltet, og sort vinder ved enten at få 3 af sine brikker ned på “The Shire”, eller ved at slå Frodo ihjel.
Alle figurerne har hver sin specielle evne og styrke, som passer ganske godt til den person/skabning de repræsenterer. F.eks. har Frodo kun en styrke på 1, men hans specielle evne tillader ham at flygte et felt sidelæns, når han er under angreb. Cave Troll har en styrke på 9, men er til gengæld ikke den mest skarpsindige, hvilket giver den andre ulemper i kamp. For at sige det på en anden måde: “Hellere lille og vågen…”.
Spillerne placerer egne brikker på deres halvdel af spillepladen, hvor det er bjergene i midten som er skillelinjen. Brikkerne er udformet således, at figurens identitet er skjult for modstanderen, hvilket giver mulighed for at placere sine brikker ganske strategisk. Herefter fungerer spillet på bedste Stratego-manér, ved at man skiftevis flytter en af sine brikker et felt fremad. Bevæger man sig ind på et felt, hvorpå modstanderen har en eller flere af sine brikker er der kamp. Denne afgøres med figurens specielle evne, dens styrke, samt et kort man spiller fra hånden. Figuren som taber kampen bliver fjernet fra brættet. Sådan foresætter spillet, indtil en vinder er fundet.
Reglerne foreslår at man herefter spiller endnu et spil, denne gang med de brikker ens modstander før havde. Dette forslag er ikke helt uden grund, da de første par spil sandsynligvis vil ende med sort som vinder. Umiddelbart virker det nemlig som om sort er for stærk, og har for mange fordele, men efter et par spil vil det vise sig, ikke at være tilfældet. Det kræver dog at man forstår de muligheder man har som hvid spiller, og kender de ulemper sort spiller har. Og disse lærer man bedst at kende hvis man har prøvet at spille fra begge sider.
Konklusion
LOTR – The Confrontation er et utrolig godt 2-personersspil. Det er intenst og nervepirrende, idet man konstant skal træffe svære beslutninger om hvilken brik man vil rykke, og hvilket kort man skal spille når der er kamp. At spillet samtidig er nemt at gå til, og tager utrolig kort tid at sætte op, er jo bare endnu et plus.
Det er ikke nødvendigt at have kendskab til Lord Of The Rings-universet for at forstå spillet. Dog vil det alligevel mest tiltale personer som enten har læst bøgerne, eller set filmene. Men hvem har heller ikke det?
Karakter 5 af 6 mulige.
Faktaboks
- Kategori: Strategi
- Spillere: 2
- Varighed: 15 min
- Sprog: Engelsk
- Skaber: Reiner Knizia
- Producent: Kosmos
- Udgivelsesår: 2002
Læs mere
BoardGameGeek
Anmeldelser, artikler og ressourcer om LOTR – The Confrontation.