Diplomacy er udviklet af Allan Calhamer i 1950-erne og produceres nu af Avalon Hill/Hasbro.
Syv europæiske stormagter, styret af hver sin spiller, kæmper om magten over Europa i begyndelsen af det tyvende århundrede. Der er ingen terninger eller andre tilfældige begivenheder og vinder bliver altså den som kan manipulere og udmanøvrere de andre spillere.
Der er to typer enheder: Hære og flåder. Man kan altid kun have én enhed på et territorium og man må således have støtte fra et naboterritorium for at erobre noget.
Der er 34 forsyningscentre på spillebrættet fordelt med tre til hver fra starten (undtagen Rusland som har fire) og tolv neutrale. For at vinde spillet skal man være i besiddelse af 18 forsyningscentre. Alternativt slutter spillet ved at en spiller eller alliance bliver udpeget som vinder af de resterende spillere.
Hver runde består af en vis periode med diplomati og forhandlinger hvorefter man skriver ordrer og afvikler disse samtidig. Se herunder for de fuldstændige regler.
Anmeldelse
Først og fremmest: Diplomacy er et langt og krævende spil og det betyder at de hårde hunde elsker det og almindelige mennesker kan holde til ét spil om året.
Der er et par ting som gør at man elsker spillet før man er begyndt. Der er ingen terninger eller trækken kort. Der er ikke for mange brikker dvs det er rimeligt let at overskue spillebrættet. Reglerne er enkle. Udgaven fra 2000 er med lækre metalbrikker.
Jeg elsker det for virkelig at være en styrkeprøve og et psykologisk spil med vennerne men jeg kan også godt forstå at det er årsagen til at andre vil hade det. Det er ikke et spil men lige hygger sig med – man skal ville det.
Skal jeg sige noget dårligt om spillet (udover de ting som nogen ser som fordele) så er det at der hurtigt ryger nogen ud. Så må de kigge på. Eller også bliver de banket ned og har to brikker at flytte med længe uden mulighed for at vokse. Man skal altså være forberedt på at man kan ryge ud efter halvanden time og så fortsætter de andre i fire mere.
Diplomacy får fem snabelsko ud af seks mulige.
Faktaboks
- Kategori: Strategi
- Spillere: 7
- Alder: Fra 14 år
- Sværhed: Middel
Læs mere
Reglerne
Det nyeste regelsæt som Avalon Hill har udgivet i 2000. Afviger marginalt fra tidligere.
Diplomacy-bræt
Et kort med alle forkortelser på.
Den oprindelige spilleplade
Jeg tror nok at det er sådan spillepladen så ud i den oprindelige udgave af spillet.
Forkortelser
Kniber det med at huske hvad NAf står for? Her er en liste med alle forkortelser (på engelsk).
Avalon Hill
Firmaet der producerer Diplomacy – har en god artikelsamling angående flere af deres spil.